Boot: 'Lycka', ± 1940, Pettersson, 7,5 x 2,25 meterGeluk...
December 2004 voer ik op een rondvaartboot door de Amsterdamse grachten. Veel aandacht had ik niet voor de liedjes die werden gezongen, maar des te meer voor al die prachtige bootjes die aan mijn oog voorbij trokken. En toen, op de hoek Herengracht / Brouwersgracht, dáár lag ze. Heel anders dan nu, maar het modelletje was schitterend. En, TE KOOP. Ik kon de eerste nummers net in mijn mobiele telefoon zetten maar de rest miste ik natuurlijk. De rondvaartboot ging verder... Die maandag, ik moest toch in Amsterdam zijn, even langs de Herengracht gegaan, een foto gemaakt en het telefoonnummer opgeschreven. Ik gebeld, maar... veel te duur. Omdat ik voor mijn werk vaker in Amsterdam was, ben ik veel langs de Herengracht gereden en elke keer lag 'ze' er nog. Begin april, maar weer eens gebeld. Een heel ander verhaal: de eigenaar moest er van af, want hij zou gaan emigreren, dus dat werd zaken doen! Ik had mijn beste maat ondertussen laten delen in mijn enthousiasme. Hij woonde in Amsterdam op de Zeeburgerkade en het plaatje was ideaal. Wij kochten samen die boot en varen sindsdien door Amsterdam en omgeving. Eind april 2005 werd de deal gesloten, waarmee wij de trotse eigenaren van de houten dame werden, die we 'Lycka' noemden. 'Lycka' betekent 'geluk' in het Zweeds.

Onderhoud
De hele zomer gevaren (met ups en downs) en genoten van Sail 2005. Wat waren we trots. Toen, eind van dat jaar met  motorproblemen de boot het water uit en naar mijn werkplaats om haar een beetje op te knappen. Na het eerste rondje met de hogedrukspuit zat er geen lak meer op, dus dat werd helemaal kaal halen! Wat een werk, en het polyester dek wat er op zat was ook nog lek, dus dat hebben we er ook maar af getrokken. Daar moest een nieuw teak dek op gemaakt worden, daarvoor een scheepstimmerman gezocht. Voor een kleine € 900,- lak en antifouling gehaald en opknappen maar. Uren, dagen, weken bezig geweest maar het resultaat was schitterend! Een (nieuwe) 2e hands Albin motor voor € 600,- in Friesland op de kop getikt, mét dash board: ook we een hele vooruitgang. Mei 2006 was ze klaar en een plaatje om te zien. De nieuwe motor deed het goed en sindsdien is het genieten! We halen 'Lycka' elk jaar uit het water om te onderhouden. Soms alleen plekjes en soms het hele schip. In de winter vinden we haar minder leuk.... maar de vreugde in de zomer wint het nog steeds!

Te koop
Nu hebben we haar te koop staan. Bernard heeft 2 kleine kids en ik heb het druk en dat maakt dat we te weinig varen. Ten opzichte van de jaarlijks terugkerende vaste kosten, hebben we dit besloten. We varen niet veel, maar als we varen voelen we...... GELUK!

Hartelijke vaargroet, Klaas Toornstra en Bernard Goede
Terug naar 'Overzicht boten'
Terug naar 'Overzicht leden'